Sådan tester du dine vandinstallationer

Det kan være en yderst god idé at holde øje med dine vandinstallationer i dit hjem, så du ikke pludselig får en ubehagelig overraskelse på en stor vandregning. Du kan enten selv teste dine vandinstallationer eller få en autoriseret VVS-installatør til at tjekke dem for dig.

Test dem selv

Du kan selv teste dine vandinstallationer via to forskellige metoder og selv aflæse din vandmåler.

Metode 1:

 1. Sørg for at lukke for alle vandhaner i huset.
 2. Sluk opvaskemaskinen og vaskemaskinen.
 3. Tag herefter et kig på din vandmåler. Bevæger hjulet på vandmåleren sig, kan det være et tegn på utæthed.

Metode 2:

 1. Sørg for at lukke vandtilførslen ved hovedhanen, der typisk sidder ved din vandmåler.
 2. Prøv herefter at åbne en vandhane til det varme vand.
 3. Kommer der vedvarende varmt vand ud af hanen, vil der være en utæthed.

Det kræver dermed ikke megen erfaring selv at teste dine vandinstallationer i dit hjem, hvis du blot benytter en af disse to overstående metoder.

Brug en autoritær VVS-installatør

Mange danske husstande overraskes hvert år af en ubehagelig stor vandregning på grund af utætte vandinstallationer i deres hjem. Bliver utæthederne ikke opdaget og repareret kan det koste dig endnu mere på den næste vandregning.

Det kan derfor være en god investering, at få en autoritær fagmand til at tjekke dine VVS-installationer igennem, så du er sikker på, at de holder vand, hvis du ikke selv kan eller har mulighed for det.

Tag bare et løbende toilet som på et døgn kan lukke helt op til 1.500 liter rent vand ud i kloakken. Det kan koste op til 32.000 kr. om året i spildt vandforbrug. En stor sum penge som man med garanti kan bruge på andre ting end på et spildt vandforbrug.

Ligeledes kan selv en dryppende vandhane give et vandspild i din husstand på op til 96 liter i døgnet, hvilket kan komme til at koste dig 2000 kr. om året. Løber vandhanen desuden med en konstant stråle, vil det kunne koste dig yderligere på den årlige vandregning.

Test også din vandmåler

Med en enkelt opskrift kan du selv nemt og hurtigt teste din vandmålers nøjagtighed. Det eneste du skal bruge er et litermålebæger med deciliter-angivelser.

 1. Først aflæser du din vandmåler.
 2. Tag herefter dit litermålebæger med deciliter-angivelser.
 3. Luk derefter op for vandet på maksimum styrke og luk igen ved én deciliter.
 4. Gentag indtil der er fyldt en liter i bægeret.
 5. Aflæs herefter igen din vandmåler.

En ny vandmåler skal overholde +/-2 procent fejl ved højt flow og overholde +/-5 procent ved lavt flow. Din vandmåler bør testes efter maksimalt seks år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *