Vi skal spise mindre kød, vi skal købe vores tøj i genbrugsbutikkerne, vi skal affaldssortere, vi skal stoppe med at flyve og vi skal bruge mindre vand. Alt i alt skal vi passe bedre på vores klima og vores miljø.
Bæredygtighed er et meget omtalt emne hos både politikere, klima aktivister og i hverdagen efterhånden.
Hvad kan vi rent faktisk gøre for at være gode ved miljøet, og hvordan kan det påvirke både vores økonomi og vores dagligdag?
Hvordan kan du komme i gang med en grønnere livsstil?
Vores hjerner er sådan indrettet, at vi og vores krop gerne vil bruge så lidt energi på at udføre en handling, som den kan komme til. Det vil sige at jo flere gange, at vi udfører den samme handling, jo nemmere vil det blive for os at udføre dem.
Når vi ønsker at ændre en vane, skal vi derfor direkte modarbejde vores kroppes naturlige arbejdsmåde.
Så i stedet for at starte med at undgå madspild, spise mindre kød, droppe alt plastik i køkkenet og starte med at dyrke dine egne grøntsager på en gang, så start i det små.
Lav nogle små delmål uge for uge i stedet for at tænke på alt det, som du gerne vil ende ud med fra start.
Du kan eventuelt beslutte dig for, at du vil udskifte dit oliefyr, og kun vil varme dit hjem eller virksomhed op miljøvenligt og ved hjælp fra virksomheder, som også efterlever de bæredygtige principper. Læs mere her.
Hvis du stille og roligt implementerer en vane uge for uge, så bliver det en mere naturlig del af din hverdag, og ikke længere noget, som du skal tænke over hver gang, at du udfører handlingen. På denne måde bliver det også mere overskueligt.
Start med at kigge i dit køkken
Køkkenet er en stor synder på bæredygtighedskontoen.
I Danmark smider vi 47kg. spiseligt mad ud hver eneste år pr. person. For en gennemsnitlig familie svarer det til 7200kr. om året.
Vi kan begrænse mængden af madspild ved at planlægge vores indkøb, så vi undgår at købe ting, som vi ikke får brugt. Derudover kan man indlægge en restedag eller bruge aftensmaden til madpakken dagen efter, så den overskydende mad ikke går til spilde.
For at hjælpe miljøet på vej kan vi spise flere grøntsager, og dermed også mindre kød. Det kræver langt flere af jordens ressourcer at fremstille kød end det kræver at fremstille grøntsager. Vi siger ikke, at alle skal blive vegetarer, men hvis alle skærer ned, så kan vi gøre en stor forskel sammen.
Når du så er færdig med at lave mad, er det relevant at snakke om både emballage og affaldssortering. Prøv så vidt muligt at affaldssortere dit affald i det omfang, som det er muligt i den kommune, som du bor i.
Når det kommer til emballage og indpakning, så er der det, som du kan gøre noget ved, og det som du ikke er herre over. Producenternes brug af emballage er svært at ændre på. Men du kan tage et valg om, at du ikke vil købe ting, som er pakket ind i for meget plastik eller om at du kun vil købe produkter i løsvægt. Dette kan for mange være en dyr og drastisk løsning. Hvis det bliver for uoverskueligt for dig, så start i det små. Brug genanvendeligt indpakningspapir til dine rester i form af stofposer og bivoks i stedet for stanniol og engangsplastikposer.
Tænk over din transport
Tag cyklen i stedet for bilen. Hvis du vælger en cykeltur fremfor at sætte dig ind i din bil, så sparer du miljøet for en masse unødvendig CO2 udslip.
Er der for langt til din arbejdsplads, så kan du også gå efter offentlig transport. Det er bedre for miljøet at tage toget med alle de andre, end det er at sætte dig ind i bilen alene.
Men cyklen giver ekstra motion på kontoen, og er aldrig forsinket.
Derudover så kan du tænke over dine ferievaner. Flytransport er en stor CO2 synder. Selvfølgelig er det tilladt at rejse, men måske skal man ikke sætte sig ind i et fly for mange gange om året.
Undersøg om det er muligt at holde ferie i Danmark, at tage toget eller at tage på køreferie.
Vi har i dag ressourcerne og viden til at måle på det og til at se hvordan, at vores jord er påvirket af menneskeskabt ændringer. Så hvorfor ikke gøre hvad vi kan, for at ændre på de hurtige klimaforandringer.
Lidt kan også gøre en forskel, og sammen løfter vi i flok.