Derfor skal du oprette et testamente ved boligkøb

I dag køber flere og flere i stigende grad deres egen bolig, idet det opfattes som en god investering, og ens husleje går heller ikke tabt. Det er der heller ingen tvivl om er sandt. Dog er der mange aspekter ved et boligkøb, og ét af dem er oprettelse af testamente, som mange desværre glemmer eller ikke finder relevant. Men et testamente er faktisk en rigtig god idé, og i denne artikel kan du læse hvorfor.

Bestem selv din formues fremtid

Når vi ejer en formue, eksempelvis ved at købe en bolig, er det ofte bagtanken, at den skal bebos og være en del af ens formue i lang tid. Med en langsigtet plan, er det derfor også vigtigt, at man tænker på fremtiden af ens formue, bland andet ens bolig, i tilfælde af sit dødsfald. Det forholder sig nemlig sådan, at opretter man ikke et testamente, bestemmes det ved hjælp af Arveloven, hvordan ens arv fordeles. Idet de fleste af os, gerne selv vil være herre over sådanne beslutninger, er det derfor en god idé at oprette et testamente, allerede i forbindelse med boligkøbet.

Sørg for at dine ønsker bliver tilgodeset

Som nævnt, er det – i tilfælde af at vi ikke opretter et testamente – Arveloven, der bestemmer fordelingen af ens arv. Men Arveloven tager ikke hensyn til specifikke forhold, og hvis man har specielle ønsker til hvordan ens arv skal fordeles, er det derfor fordelagtigt at oprette et testamente. Det er en god idé at undersøge hvordan ens bolig – og formue generelt – afvikles, hvis man ikke opretter et testamente.

I forhold til ejerbolig, er der specifikke regler til afviklingen af denne. Som udgangspunkt, er det ens ægtefæller, som har fortrinsret til boligen, hvis denne overlever dig. Dog kan man ved et testamente beslutte ejendommens fremtid, og hvem der skal arve denne eller hvordan den skal fordeles, og er især fordelagtigt hvis man er ugift samlevende.

Der er forskellige regler om arveforholdene afhængig af ens samlivsstatus, og om man har børn eller ej. Eksempelvis har ugifte samlevende med og uden børn ingen arveret indbyrdes, ligegyldig hvor lang tid man har boet sammen. Har man børn og er ugift, er det udelukkende fællesbørnene, der arver boligen, mens samleveren intet arver. Er man ugift samlevende uden børn, kan arveretten udelukkende opstå, hvis man opretter et testamente. Det vil altså sige, at et testamente er specielt fordelagtigt i disse tilfælde.

Som illustreret, er arveretten detaljeret og kan være svær at forstå, idet den afhænger af den enkelte familietype. Ved boligkøb er der mange andre ting man skal tage stilling til udover et testamente, og det kan derfor være en god idé at få professionel hjælp af en advokat, når man opretter et testamente, eksempelvis hos minadvokat.dk. På denne måde undgår man unødvendig stress, og bliver også guidet af en ekspert, der sørger for, at alle jeres ønsker i forhold til arv bliver tilgodeset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *