Byg din egen hems og udnyt pladsen bedst muligt

Der er mange huse, hvor der er højt til loftet eller med loft til kip. I nogle tilfælde kan dette være utrolig rart, da rummet så føles stort og åbent, men andre tænker i stedet på, at pladsen kan blive udnyttet bedre.

Det kan være, der er lidt trangt, og I godt kunne bruge lidt ekstra kvadratmeter til et skrivebord eller en ekstra seng. Eller måske er børneværelset for småt, og I vil gerne gøre rummet mere rumligt. Men hvordan får man skaffet sig disse ekstra kvadratpladser uden den helt store tilbygning?

Vores forslag er at bygge en hems, hvor det store luftrum udnyttes bedst muligt.

Få ekstra plads

En hems er en praktisk måde at skaffe ekstra kvadratmeter eller sovepladser til overnattende gæster. Den kan dog også være belejlig til ekstra opbevaringsplads, hvis det er her, det kniber. Måske er det en hyggehule, man synes er nødvendigt for at fuldende huset. Hemsen kan altså bruges til lige, hvad du drømmer om og behøver.

En hems er en slags ekstra indskudt etage i det højloftede rum, og der er visse regler for disse. Eksempelvis må gulvet max. må være 4,5 kvadratmeter – hvis der bygges hemse større end de 4,5 kvadratmeter, kræver det, at man søger om en byggetilladelse og opfylder nogle skærpede krav.

Et par ekstra kvadratmeter lyder måske ikke af meget, men det kan være lige præcis det, der gør, at det er tåleligt at bo, hvor I gør.

Derudover skal hemsen have åben forbindelse til rummet, som den er bygget i, da den ellers anses for at være et selvstændigt beboelsesrum. Nogle vælger også at bygge to hemse, hvor det her dog er vigtigt at huske, at disse ikke må være forbundet med en gangbro eller lignende. Hvis man vælger dette, lægges arealet af de to hemse sammen og må stadig ikke overstige de 4,5 kvadratmeter.

Der er mange forskellige måder en hems kan se ud, og den kan samtidigt være passende at have i de fleste rum alt efter, hvor der er behov. På nettet kan man få megen inspiration til, hvilken hems der vil passe bedst i ens hjem.

 

Gør-det-selv eller professionel hjælp?

Det behøver ikke være særlig dyrt eller besværligt at bygge sin egen hems, men det er dog ikke alle, der er helt så tekniske med hænderne på det punkt. Her kan det være en god idé at få hjælp udefra og overlade arbejdet til professionelle, hvis man ikke føler sig sikker.

 

Hemsetrapper og stiger

Når først hemsen er bygget, skal du overveje de forskellige hemsetrapper og stiger samt den bedste placering for den udvalgte løsning. Du skal her overveje, om stigen eller trappen vil genere din daglige anvendelse af rummet under hemsen, og om den tager noget af lyset i værelset – i disse tilfælde skal du vælge et andet sted at sætte stigen eller trappen, da hemsen ellers hurtigt vil gå fra at være en praktisk og smart løsning til et stort irritationsmoment.

Om din hems skal bruges som sengeplads, kontor, opbevaring eller som en hyggelig hule fyldt puder og tæpper, kan den være utrolig praktisk og en god udnyttelse af rummet, hvis du vil undgå tilbygninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *