Hvad betyder en omlægning af lån?

De fleste danskere, der skal låne penge, gør dette via et realkreditinstitut. Man optager simpelthen et realkreditlån, som løber over en bestemt periode, og med en fast månedlig ydelse. Denne kan dog variere på grund af renten.

Man aftaler hvordan afbetaling af lånet skal forløbe, ved at se på lånerens økonomiske situation og forskellige andre faktorer. Derudfra bliver der udfærdiget en aftale, som så træder i kraft. Den løber så indtil lånet er udfriet.

Omlægning af lånet

Omlægning af et lån betyder i al sin enkelthed at man får et nyt lån i stedet for det gamle. I praksis, opsiger man det gamle lån og får det nyt, med ændrede betingelser. Det ny lån optages typisk i den samme kreditforening, men kan også gøres i en ny, hvis man skulle ønske dette.

Måske har renten ændret sig, og det vil man gerne udnytte, så man arrangerer et møde og snakker med sin rådgiver om de muligheder, det giver for en og omlægning af ens lån. Det kan også være at du simpelthen har behov for flere penge og derfor vælger af låne disse. Dette kan være i form af flexlån eller fastforrentede obligationslån. I nogle få tilfælde er det også muligt at omlægge boliglån.

Hvorfor skulle man omlægge sit lån?

Det er typisk fordi at dit nuværende lån ikke længere passer dig eller din økonomi. Som tidligere nævnt kan renteændringer være en grund, men det kan også være at din indkomst har ændret sit betydeligt, så du føler at tiden er inde til ændringer.

Måske vil du have en højere månedlig ydelse, fordi du tjener mere, eller omvendt kan du få den sænket. Dette kan typisk gøres ved at ændre på hvor længe lånet løber, så skal du have lavere ydelse, vil lånets løbetid forlænges, med højere renteudgifter i sidste ende.

 

Snak med en rådgiver om det

Der er mange der prøver at give gode råd til hvornår man bør omlægge sine lån, men sandheden er at der ikke er noget fast løsning eller tommelfingerregel. Det varierer fra person til person, hvornår det er passende. Derfor bør man arrangere et møde med realkreditinstituttet og få en grundig snak om hvad man skal bruge og hvilke vilkår der vil være passende for en.

Hvis du går og overvejer en omlægning af lån, så bør du slå koldt vand i blodet og holde hovedet koldt. Opsøg dit realkreditinstitut og tag en snak. Måske er det ikke nødvendigt med omlægningen, men det kan de helt sikker hjælpe dig med at finde svar på.

Det kunne godt ske, at man er helt på barbund omkring, hvordan reglerne er omkring et realkreditlån, eller hvordan det overhovedet fungerer i praksis. Hvis du skulle være i tvivl, er det muligt at søge mere information her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *