Når du skal til at udvide byggeriet, eller måske bygge nyt på tidligere beboet område, så kan det være en utroligt god idé at få udført en miljøanalyse. Mange af os kender til de skrækkelige historier om familier, som får åndedrætsbesvær på grund af asbest eller skimmelsvamp, som ikke kun forværrer allergier i familien, men som også er nærmest umuligt at få væk. Alt dette, og meget andet, kan du slippe for, idet du får udført en miljøanalyse, også kendt som en miljøscreening. Disse undersøgelser har til formål at afdække, hvilke skadelige stoffer, som måske findes i et byggeri, og hvordan disse eventuelt skal bekæmpes.
Miljøanalyser kan generelt siges at være en god idé i hjem med et par år på bagen siden dets opførelse. Dette er fordi, at man for en årrække siden var underlagt helt andre krav og normer på byggeområdet. Ligesom teknologierne var mindre effektive og sociale normer anderledes, så var kravene omkring byggeri ikke lige så strikse som de er i dag. Dette har dog samtidig gjort, at mange huse bygget før 1980’erne er fyldt med sundhedsskadelige materialer. Uanset om en af disse ældre boliger skal rives ned, eller du gerne vil bygge videre på én, så giver en miljøanalyse et indblik, hvilke sundhedsmæssige og byggerelaterede problemer, som I senere kan løbe ind i. På denne måde kan du slippe for både økonomiske og helbredsmæssige kvaler senere hen, og få en bedre byggeoplevelse!
Hvad indebærer en miljøanalyse?
En miljøanalyse kan faktisk indebære en række forskellige processer og undersøgelser, som alle tager udgangspunkt i samme spørgsmål – hvilke skadelige stoffer er der at finde i boligens byggerelaterede elementer? Her starter man oftest med at udføre en generel stikprøve af boligen, som oftest laves af en byggesagkyndig. Denne består i, at en professionel undersøger boligen via en række generelle tests, som kan vise, om der skulle være problematiske stoffer i hjemmet som for eksempel asbest eller PCB. Denne kan give dig idé om, hvorvidt det er nødvendigt at få udført en mere dybdegående analyse, eller om boligen er sikker nok til både beboelse og nedrivning. På denne måde er det også muligt at spare penge, da du ikke betaler for hele analysen på én gang!
Skal der foretages en yderligere analyse, så vil man tage nogle stærkere værktøjer i brug. Her sendes prøverne, som man finder, til kvalificerede laboratorier, hvor de kan undersøge omfanget af skaderne. Stoffer som asbest kan findes i en række forskellige elementer, både pladematerialer såvel som maling og fuger, og derfor vil en byggesagkyndig gennemgå de forskellige områder i huset for skader. Samtidig undersøges indeklimaet også for ting som skimmelsvamp, hvor man oftest skraber prøver af, som kan sendes til førnævnte laboratorium. Med andre ord, så bliver alle aspekter af byggeriet testet, således at der ikke er nogen tvivl om, hvad der skal gøres senere hen. Vil du læse mere om miljøanalyser og deres implikationer, så kan du finde det hos Dansk MiljøAnalyse her!