Har man sat sig for, at sit nye hus skal bygges af træ, mangler man blot at tage stilling til, hvilken slags design huset skal have. Hvert design har sine fordele og ulemper, så hvilken der er mest passende varierer afhængigt af dine behov, ønsker og budget.
De handicapvenlige vinkel- og længehuse
Når man tænker på et familiehus, tænker man ofte på et vinkel- eller længehus. Muligvis på grund af hvor børnevenlige de er takket være deres mangel på trapper, som børn kunne falde ned af. Dette gør dem også yderst handicapvenlige. På lignende vis kan ældre få glæde ud af denne slags hus. Huset giver glimrende mulighed for at have en udendørs terrassekrog, hvor man kan være skærmet fra vinden.
De økonomiske klassiske træhuse
Blandt træhuse er de klassiske nogle af de billigste at bygge. Dernæst kan de blive udstyret med en af to forskellige slags tag: saddel- eller valmtag. Med saddeltag kan man enten vælge at lave et mere traditionelt saddeltag med gavle eller afvalme det, sådan at taget så at sige kører med ned. Man kan også give huset lidt ekstra finesse ved at lave et ”kinatag” ud af valm. Her er hældningen på de sidste 1½ meter omkring 10 grader mindre end, hvad der er tilfældigt for resten af taget.
De pladsbesparende 1½ og 2 plans huse
Ønsker man at købe sig et 1½ eller 2 plans hus, er der adskillige ting, man bør have i tankerne. Rent prismæssigt er der ikke den helt store forskel, så hvilken bør man vælge? Først og fremmest må man afgøre, hvad huset skal bruges til. I et 1½ plans hus kan man med større lethed indrette fristeder, som man eksempelvis kan benytte til at lave et tv-rum for børnene. På den anden side giver et træhus med 2 planer mere luft og plads uden at have skråvægge. Her ville huset også kunne bruges som et tofamiliehus med separate boliger, der dog deler indgang.
De minimalistiske moderne træhuse
I udgangspunktet er et moderne træhus ligesom et klassisk træhus, men hvor den dernæst pudses eller skalmures med mursten for at give et mere minimalistisk udseende. Den lave mængde af udvendig pynt bevirker, at der er mere plads til store vinduer, der når fra gulv til loft, sådan at en god del lys slipper ind. Deraf følger også, at man kan foretage bedre udluftning.
De energieffektive energihuse
Et energihus er bygget med henhold til bygningsreglementets særlige krav. Det betyder, at man har gjort en ekstra stor indsats for, at huset er energieffektivt. Derfor går man mere ind for, at huset skal være varmeisoleret, sådan at der er et lavere behov for at tænde op for radiatorer. Du sparer derved ikke kun din pengepung, men også miljøet.
De miljøvenlige passivhuse
Passivhuse er endnu mere energieffektive end energihuse. De er karakteriseret ved at have et rumopvarmningsbehov på mindre end 15 kWh/m2 om året. Det minimale energiforbrug kommer for eksempel af, at man har bygget huset af mere isolerende materialer og at man bygger huset relativt tæt.