3 muligheder: Vedvarende energi, når du bygger dit nye hus

Når du bygger nyt hus har du en fænomenal mulighed for at integrere vedvarende energi i hjemmet.

Det er nemlig mens du bygger dit hus, du har de bedste muligheder for at bygge solceller, opsætte jordvarme eller måske købe en vindmølle. Sætter du dine vedvarende energi-apparter på efter huset er bygget bliver det dyrere, da det kræver en ombygning hver eneste gang.

Du har grundlæggende 3 muligheder, når du står foran at bygge et nyt hus.

Hvilken mulighed der er den bedste vil altid afhænge af din præcise situation. Tal med en tømrer om de forskellige muligheder. Du bør også overveje at tale med en økonomisk konsulent, der kan se netop din situation og hvad der er mest fordelagtigt i denne. Bor du i eller nær trekantområdet er Sund Økonomi et godt bud herpå.

Muligheder nummer 1: Solceller

Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky
Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky

Solceller er den mest udbredte form for vedvarende energi i danske hjem. Især før tilslutning til elnettet blev pålagt en tåbelig afgift gik det stærkt.

Med hurtig udvikling og faldende priser er det nu igen begyndt at gå stærkt.

Du får en besparelse på mange tusinde kroner om året, et hus der er mere værd og grøn samvittighed. I dag koster det mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner at sætte et solcelleanlæg op med tilslutning til elnettet.

Vær opmærksom på, hvordan du placerer dit hus. Du får mest ud af dit anlæg med et sydvendt hus, da der her er mest sol at hente.

Solceller kan være en pæn tilføjelse til huset, hvis de tænkes ind fra starten af. Ønsker du ikke at have dem på huset er det også en mulighed at placere på taget af en garage eller en carport.

Du kan læse mere om muligheden for solceller på SparEnergien.dk.

Mulighed nummer 2: Jordvarme

Jorden indeholder også varme, du kan få op i dit vand.

Det sker ved hjælp af slanger og rør placeret i jorden, hvor vandet føres rundt – så bliver vandet varmet op og du kan bruge det senere.

Jordvarme koster cirka det samme som solceller at installere – hvis du da er ude i god tid og installerer inden dit hus er bygget. Det er væsentligt dyrere at installere solceller efter huset er bygget, da du skal have gravet meget af din grund op.

Er dit hus bygget er jordvarme således ikke en reel mulighed – men hvis du først skal til at bygge det bør du overveje muligheden med en økonomisk rådgiver og en professionel tømrer.

Mulighednummer 3: Solfanger

I stil med solceller er der mulighed for at installere en solfanger.

Hvor solceller skaber elektricitet skaber solfangeren i stedet for varme. Solfangeren er derved et reelt alternativ til jordvarme.

Du kan ligeledes læse mere om solfangere på SparEnergien.dk.

Joker: Vindmølle

Som en joker bør også nævnes muligheden for at installere en privat vindmølle; også kaldet en husstandsvindmølle.

En husstandsvindmølle genererer elektricitet til dig ligesom solceller gør og er især egnet på huse, der ligger ikke så langt fra havet hvor der typisk er mere blæst. Ydermere er det egnet hvor der er langt til nærmeste nabo, da husstandsvindmøller kan larme i modsætning til de lydløse solceller.

Se en video herunder af en præsentation omkring økonomien i en privat vindmølle:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *